duminică, 28 august 2011

In sfarsit, tabara Ranger Junior!!!!

Programata initial ca prima tabara RJ si ramasa, pana la urma singura, aceasta s-a petrecut in weekend-ul 19-21 august.
Participanti au fost copiii din Ionesti, Orlesti si Popesti, insotiti de trei cadre didactice (doamnele Cristiana si Manuela si domn' profesor Iulian) si de noi, cei cativa voluntari.
A fost o tabara de corturi, asezata in curtea cabanei Cheia, de unde sambata am pornit intr-o drumetie. Am ajuns pana-n poiana Comarnice de unde ne-am intors, desi cei din plutonul fruntas ar fi dorit si mai departe, dar pentru ceilalti....cred ca a fost suficient efortul.
Da' cel mai bine e sa va postez niscaiva poze, surprinse de Nicu si Geo, care nu stiu cat vor reda atmosfera, da' macar va prezinta in ordine cronologica cele petrecute.
Sa pornim deci sirul de imagini:
Prezentarea participantilor (A fost vorba despre un mic exercitiu pentru care am folosit o minge de tenis):
Incep pregatirile pentru masa de vineri seara:
 Cheita "superviza" operatiunea:
Pregatim si mancarea pentru a doua zi, adica ciorba de fasole, pe care sa o mancam la intoarcere. A intrat in sarcina celor mai mari dintre copii.
De data asta se intampla "ceva" in ceaun:
Si s-a facut si sambata dimineata (tarziu), cand am pornit in sus. Incepem cu "sedinta" de instruire...
Plecam din curtea cabanei, trecand peste parau:
Si o luam in sus, unii mai cu spor:
In pauze, facem in mod obligatoriu si poze panoramice ca sa ne vedem toti
Mai avem si cate-o interventie aproape "chirurgicala" de facut:
Si cate-o poza cu "protagonistii". Mai intai eu si Nicu (E printre putinele poze in care mi-a placut sa ma vad...De aceea o si postez, mai ales ca vor urma poze si cu ceilalti si e corect sa pun si una cu mine, nu?)
Iar ea e Cristina, copilul meu de suflet din aceasta tabara: vineri am montat cortul impreuna, apoi am oblojit-o, sambata am coborat pe-alocuri tinand-o de mana, duminica dimineata am avut iar un pic de treaba, dupa ce s-a repezit la dulceata direct, in loc sa manance mai intai si altceva decat dulce...
Mai jos, doi actori de marca: Nicu si Florina (autoarea: Geo):
Iar e mezina intregului grup, Alexia (clasa a III-a):
 Desi e arsa, mi-a placut muult aceasta poza si v-o postez. Cred ca va va placea.
 
Din nou, poze de grup:
Spre final, o foarte frumoasa poza cu Teodora, cealalta mezina si cea mai buna prietena a Alexiei (M-a impresionat grija pe care o aveau una pentru cealalta!):
Iar la final de tot, Geo, autoarea celor mai multe dintre pozele acestea:

As incheia cu o poza cu focul de tabara, despre care cam toti au spus ca le-a placut, da' n-am niciuna asaaa, mai poetica asa ca ramanem doar cu amintirea lui. Acesta a fost "asezonat" cu ciuperci marca Kogayon, buunee, buunee, in doua versiuni: unele cu sare si marar, altele cu cascaval.

Ce-ar mai fi de zis? Ca noi am incercat cat am putut de bine. Acuma...sper ca, intr-adevar, copiii s-au simtit asa cum ne-au spus la "cercul de duminica"....pen'ca inainte de plecare i-am intrebat despre ce le-a placut, ce nu le-a placut din ce s-a petrecut in weekend-ul taberei si ce-ar fi vrut ei sa se mai intample.

Ceilalti copii (cei din Vitomiresti, Danicei, Galicea, Olanu si Francesti) vor avea parte de o excursie, ocazie cu care vor vizita obiective turistice din zona Horezului, nu de-o tabara Ranger Junior din cauza ca drumul pana la Cheia e lung si anevoios (pentru unii)...

marți, 28 iunie 2011

Drumetii cei voiosi si frumosi

Astazi s-a petrecut  prima din cele doua drumetii - recompensa pentru cele mai frumoase si ingrijite spatii verzi din curtea scolii.
Azi a fost randul copiilor din Vitomiresti.
Transportul si pachetelul (in afara ce or fi avand ei de-acasa) au fost asigurate de World Vision - Biroul Zonal Valcea, iar ghizi le-am fost Monica (membru Kogayon si, de asemenea, biologul PN B-V) si cu mine. 
Traseul nostru a insemnat asa: satul Pietreni - Cheile Costesti (marcaj TG) - Cheile Bistritei (marcaj TA) - Manastirea Bistrita sau, cu alte cuvinte, traseul de ecoturism amenajat in urma cu vreo cativa ani, la inceputurile PN B-V.
Cum o imagine face cat sau chiar mai mult decat 1000 de cuvinte, va postez cateva crampeie din ceea ce-a fost una din cele mai reconfortante si datatoare de o stare de bine drumetii (pentru mine) atat datorita prezentei foarte placute a doamnelor si domnilor profesori, cat si datorita copiilor. Multumim, in special, domnisoarei de biologie! Merita, intr-adevar, toata dragostea copiilor!
Asa deci, imagini din drumetie:
Cam asa a aratat cerul, da' noi nutream speranta ca nu va ploua. Si poate ca ne-am si rugat pentru asta...
 
Deja incepeam sa privim lumea in ansamblu...
 
Monica le arata si le explica copiilor ceva.

Clasa a VI-a (gasca mea, la final de traseu) cauta in Determinator si identifica planta de-alaturi.

Da' e, totusi, nevoie de interventia Monicai.

Marele premiu al zilei (in materie de flora) au fost crinii de padure (Lilium Martagon) gasiti infloriti. Evident ca toti ne-am indreptat aparatele de fotografiat spre foarte frumoasele flori, minunat prilej de bucurie. Ceea ce-am reusit eu veti vedea la finalul acestui post.

Si-am ajuns si la Prislop, la foisorul pentru lectii in aer liber, unde-am facut bilantul sarcinii de echipa, primita de copii la intrarea in traseu, si am facut un pic de incalzire..ca se cam pornise vantul si ni se facuse racorica. Asa ca s-au pus copiii pe joc: Tara, tara, vrem ostasi!!
Nu toata lumea rupe lantul si se intoarce la echipa sa cu un ostas in plus...

Cum norul se incapatana sa ramana deasupra si chiar ne-a aruncat vreo cativa stropi, ne-am vazut de drumul de intoarcere:

Inainte de a traversa spre Cheile Bistritei, Monica le povesteste copiilor cum e cu marcajele.

Urmeaza o scurta serie cu marele premiu al zilei (in materie florala)...ca altfel, copiii au meritat din plin sa-mi iau o zi de concediu pentru a fi cu ei...ca sa ma asigur ca, intr-adevar, a fost de bine aceasta recompensa pentru munca lor.
Aceasta e o orhidee. Urmatoarele va arata crinii intalniti azi.

Sa  speram ca si cea de-a doua drumetie se va petrece in aceleasi conditii si ca totul va fi bine!
Vacanta placuta, copii! Ne revedem in tabara RJ!

joi, 16 iunie 2011

Castigatorii sectiunii Coltul Verde

Da, e vorba de castigatori, nu de doar un castigator, adica elevii a doua scoli din cele inscrise vor avea parte de drumetia prin parcul National Buila-Vanturarita. Deci? Cin'sa fie?
Da' mai intai sa facem si noi ca la Oscar: sa spunem despre toti nominalizatii. Scolile participante la aceasta sectiune au fost cateva. S-au inscris scoli din comunele Galicea, Olanu, Popesti, Orlesti, Danicei, Francesti ,  Ionesti si Vitomiresti.
Felicitari tuturor pentru mobilizare!

And the winners are....
Unii dintre drumeti vor fi elevii claselor V-VIII ai Liceului din Vitomiresti, iar ceilalti vor fi elevii scolii din Ionesti.
Imagini ce ne arata Coltul Verde din curtile celor doua scoli gasiti in post-ul anterior. Au fost printre primii si cand a fost vorba sa ne trimita poze, pe care deja le-am pus la dispozitia celor care citesc (cu drag, sper eu) despre proiectul nostru.
Drum bun si vreme frumoasa viitorilor drumeti!
Mijlocul de transport in zona Parcului va fi asigurat prin grija World Vision Romania - Biroul Zonal Valcea, iar pe drumurile ce urmaresc traseul de ecoturism, ce urca din Pietreni spre Cheile Costestilor, apoi traverseaza pe la baza Muntelui Arnota, trece spre Cheile Bistritei si se incheie la poarta Manastirii Bistrita, copiii vor fi insotiti de personal din Administratia Parcului.
Speram sa le placa drumetia celor mici si sa ia microbul ecoturismului! 

Poate ne-om revedea si-om inverzi si la anu'!

miercuri, 15 iunie 2011

Coltul Verde, la momentul bilantului

Eeee...si a venit si vremea bilantului. Si acesta cu un singur scop: ca sa stim cine sunt harnicii care vor merge in drumetia de-o zi prin Parcul National Buila-Vanturarita, insotiti de draga noastra colega, Monica, de asemenea si biologul Parcului, si de-un ranger-doi si poate ca si de vreunul dintre noi ceilalti - kogayoni traitori pe alte meleaguri decat cele costesti-hurezene.
Da' sa facem un mic reminder despre cum s-a petrecut "operatiunea" Coltul Verde, a carui amenajare a avut ca prilej Luna Padurii. Tocmai de aceea ideea initiala era sa fie plantati in curtile scolilor arbori specifici zonei de deal (in care se afla cam toate scolile inscrise - mai precis, zona de deal a judetului Valcea si un pic din zona de nord a Oltului - comuna Vitomiresti). Despre asta cam atat in acest context....ca daca ma gandesc mai mult la cum e cu plantarea unor specii de arbori in locuri unde ei nu cresc in mod natural, deja deschidem un subiect amplu...
Pe ici, pe colo, puietii obtinuti de noi prin ceva truda (fagi, stejari, mesteceni, frasini, jugastri...) chiar au fost plantati si, dupa cum arata niscaiva poze din cele urmatoare, chiar s-au prins. Speram sa fie ingrijiti in continuare si sa creasca mari si frumosi. Cu siguranta, ca vor fi prilej de mandrie pentru cei care au contribuit la sadirea si ingrijirea lor si asta nu doar pentru stropul de umbra sau picatura de oxigen.

Si daca tot suntem cu vorba in acest punct sa va si arat cum arata puietii plantati la Francesti - Genuneni:
Ramane de urmarit care din ei va ajunge la maturitate. Sa le uram viata lunga si oameni frumosi in jurul lor si pe sub coroanele lor, mai tarziu!

De la Ionesti, curtea generoasa a scolii ne zambeste (probabil ca de bucurie ca e atata de ingrijita!):
Va propun chiar s-o privim in ochi pe doamna-gradina:
Cat de frumoasa e si aleea care duce la scoala!


Pozele primite de la Vitomiresti ne arata, inca o data, cat de sustinut s-a muncit acolo:

Iata si ce se vede ca o consecinta a muncii depuse:

In post-ul urmator, vom anunta elevii carei scoli au castigat drumetia de-o zi in Parcul National Buila-Vanturarita.
Copiii vor ajunge in zona datorita World Vision Romania - Biroul Valcea, iar pe drumurile ce vor fi luate la pas, vor fi condusi de personalul din Administratia Parcului si poate ca si de unul-doi kogayoni...