marți, 28 iunie 2011

Drumetii cei voiosi si frumosi

Astazi s-a petrecut  prima din cele doua drumetii - recompensa pentru cele mai frumoase si ingrijite spatii verzi din curtea scolii.
Azi a fost randul copiilor din Vitomiresti.
Transportul si pachetelul (in afara ce or fi avand ei de-acasa) au fost asigurate de World Vision - Biroul Zonal Valcea, iar ghizi le-am fost Monica (membru Kogayon si, de asemenea, biologul PN B-V) si cu mine. 
Traseul nostru a insemnat asa: satul Pietreni - Cheile Costesti (marcaj TG) - Cheile Bistritei (marcaj TA) - Manastirea Bistrita sau, cu alte cuvinte, traseul de ecoturism amenajat in urma cu vreo cativa ani, la inceputurile PN B-V.
Cum o imagine face cat sau chiar mai mult decat 1000 de cuvinte, va postez cateva crampeie din ceea ce-a fost una din cele mai reconfortante si datatoare de o stare de bine drumetii (pentru mine) atat datorita prezentei foarte placute a doamnelor si domnilor profesori, cat si datorita copiilor. Multumim, in special, domnisoarei de biologie! Merita, intr-adevar, toata dragostea copiilor!
Asa deci, imagini din drumetie:
Cam asa a aratat cerul, da' noi nutream speranta ca nu va ploua. Si poate ca ne-am si rugat pentru asta...
 
Deja incepeam sa privim lumea in ansamblu...
 
Monica le arata si le explica copiilor ceva.

Clasa a VI-a (gasca mea, la final de traseu) cauta in Determinator si identifica planta de-alaturi.

Da' e, totusi, nevoie de interventia Monicai.

Marele premiu al zilei (in materie de flora) au fost crinii de padure (Lilium Martagon) gasiti infloriti. Evident ca toti ne-am indreptat aparatele de fotografiat spre foarte frumoasele flori, minunat prilej de bucurie. Ceea ce-am reusit eu veti vedea la finalul acestui post.

Si-am ajuns si la Prislop, la foisorul pentru lectii in aer liber, unde-am facut bilantul sarcinii de echipa, primita de copii la intrarea in traseu, si am facut un pic de incalzire..ca se cam pornise vantul si ni se facuse racorica. Asa ca s-au pus copiii pe joc: Tara, tara, vrem ostasi!!
Nu toata lumea rupe lantul si se intoarce la echipa sa cu un ostas in plus...

Cum norul se incapatana sa ramana deasupra si chiar ne-a aruncat vreo cativa stropi, ne-am vazut de drumul de intoarcere:

Inainte de a traversa spre Cheile Bistritei, Monica le povesteste copiilor cum e cu marcajele.

Urmeaza o scurta serie cu marele premiu al zilei (in materie florala)...ca altfel, copiii au meritat din plin sa-mi iau o zi de concediu pentru a fi cu ei...ca sa ma asigur ca, intr-adevar, a fost de bine aceasta recompensa pentru munca lor.
Aceasta e o orhidee. Urmatoarele va arata crinii intalniti azi.

Sa  speram ca si cea de-a doua drumetie se va petrece in aceleasi conditii si ca totul va fi bine!
Vacanta placuta, copii! Ne revedem in tabara RJ!

joi, 16 iunie 2011

Castigatorii sectiunii Coltul Verde

Da, e vorba de castigatori, nu de doar un castigator, adica elevii a doua scoli din cele inscrise vor avea parte de drumetia prin parcul National Buila-Vanturarita. Deci? Cin'sa fie?
Da' mai intai sa facem si noi ca la Oscar: sa spunem despre toti nominalizatii. Scolile participante la aceasta sectiune au fost cateva. S-au inscris scoli din comunele Galicea, Olanu, Popesti, Orlesti, Danicei, Francesti ,  Ionesti si Vitomiresti.
Felicitari tuturor pentru mobilizare!

And the winners are....
Unii dintre drumeti vor fi elevii claselor V-VIII ai Liceului din Vitomiresti, iar ceilalti vor fi elevii scolii din Ionesti.
Imagini ce ne arata Coltul Verde din curtile celor doua scoli gasiti in post-ul anterior. Au fost printre primii si cand a fost vorba sa ne trimita poze, pe care deja le-am pus la dispozitia celor care citesc (cu drag, sper eu) despre proiectul nostru.
Drum bun si vreme frumoasa viitorilor drumeti!
Mijlocul de transport in zona Parcului va fi asigurat prin grija World Vision Romania - Biroul Zonal Valcea, iar pe drumurile ce urmaresc traseul de ecoturism, ce urca din Pietreni spre Cheile Costestilor, apoi traverseaza pe la baza Muntelui Arnota, trece spre Cheile Bistritei si se incheie la poarta Manastirii Bistrita, copiii vor fi insotiti de personal din Administratia Parcului.
Speram sa le placa drumetia celor mici si sa ia microbul ecoturismului! 

Poate ne-om revedea si-om inverzi si la anu'!

miercuri, 15 iunie 2011

Coltul Verde, la momentul bilantului

Eeee...si a venit si vremea bilantului. Si acesta cu un singur scop: ca sa stim cine sunt harnicii care vor merge in drumetia de-o zi prin Parcul National Buila-Vanturarita, insotiti de draga noastra colega, Monica, de asemenea si biologul Parcului, si de-un ranger-doi si poate ca si de vreunul dintre noi ceilalti - kogayoni traitori pe alte meleaguri decat cele costesti-hurezene.
Da' sa facem un mic reminder despre cum s-a petrecut "operatiunea" Coltul Verde, a carui amenajare a avut ca prilej Luna Padurii. Tocmai de aceea ideea initiala era sa fie plantati in curtile scolilor arbori specifici zonei de deal (in care se afla cam toate scolile inscrise - mai precis, zona de deal a judetului Valcea si un pic din zona de nord a Oltului - comuna Vitomiresti). Despre asta cam atat in acest context....ca daca ma gandesc mai mult la cum e cu plantarea unor specii de arbori in locuri unde ei nu cresc in mod natural, deja deschidem un subiect amplu...
Pe ici, pe colo, puietii obtinuti de noi prin ceva truda (fagi, stejari, mesteceni, frasini, jugastri...) chiar au fost plantati si, dupa cum arata niscaiva poze din cele urmatoare, chiar s-au prins. Speram sa fie ingrijiti in continuare si sa creasca mari si frumosi. Cu siguranta, ca vor fi prilej de mandrie pentru cei care au contribuit la sadirea si ingrijirea lor si asta nu doar pentru stropul de umbra sau picatura de oxigen.

Si daca tot suntem cu vorba in acest punct sa va si arat cum arata puietii plantati la Francesti - Genuneni:
Ramane de urmarit care din ei va ajunge la maturitate. Sa le uram viata lunga si oameni frumosi in jurul lor si pe sub coroanele lor, mai tarziu!

De la Ionesti, curtea generoasa a scolii ne zambeste (probabil ca de bucurie ca e atata de ingrijita!):
Va propun chiar s-o privim in ochi pe doamna-gradina:
Cat de frumoasa e si aleea care duce la scoala!


Pozele primite de la Vitomiresti ne arata, inca o data, cat de sustinut s-a muncit acolo:

Iata si ce se vede ca o consecinta a muncii depuse:

In post-ul urmator, vom anunta elevii carei scoli au castigat drumetia de-o zi in Parcul National Buila-Vanturarita.
Copiii vor ajunge in zona datorita World Vision Romania - Biroul Valcea, iar pe drumurile ce vor fi luate la pas, vor fi condusi de personalul din Administratia Parcului si poate ca si de unul-doi kogayoni...

luni, 6 iunie 2011

Sa ne gandim si la Ziua Mediului

Si am ajuns si la ultima actiune din sirul de pasi ce duc la un loc intr-una din cele doua tabere Ranger Junior din august.
Cum altcumva puteam sa "marcam" mai bine Ziua Mediului decat exemplificand? Cu ce? Pai cu un exemplu de bune practici in domeniul protectiei mediului, si anume Parcul National Buila-Vanturarita (http://www.buila.ro/).
Cum anume precis? Pai, avand in format electronic brosura Descopera minunile de piatra ale Olteniei (http://www.trovanti.ro/uploads_ro/651/1007/Brosura_trovanti.pdf ), am putut sa le-o trimitem profesorilor coordonatori (voluntari, bineinteles), in ideea prezentarii acesteia catre copii, cu ajutorul videoproiectorului. Ba, mai mult-de-atat, eu chiar le-am propus sa-i lase pe copii sa-si imparta informatia din brosura si sa prezinte chiar ei, pe rand. Nu stiu daca asa s-a si intamplat. Imi place sa cred ca da...

Intervalul de timp in care brosura a fost prezentata in scoli s-a intins de la Ziua Pasarilor si Arborilor (10 Mai) sau pe acolo pana catre Ziua Mediului (5 Iunie), dupa care copiii au avut parte (sau urmeaza sa..in cateva zile) de un set de 15 itemi, inspirati din aceasta, concentrati in vreo 3 capitole...
Vreti sa stiti la ce intrebari au avut copiii de raspuns? Pai sa va prezint testul integral, cu introducere cu tot. Oare  cei care-au vizitat Parcul (adica oamenii "mari") la cate intrebari ar oferi raspunsuri corecte?

Carevasazica....

Descoperă minunile de  piatră ale  Olteniei!

Pentru că unii dintre voi vor ajunge în aceasta vară, fie o zi, fie timp de câteva zile în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa (PN B-V), ne-am gândit că, după ce-aţi parcurs cea mai nouă broşura de prezentare a Parcului, sunteţi gata să plecaţi la drum, cunoscând măcar un pic despre locurile pe care le veţi vedea. Să aflăm, deci, ce anume aţi reţinut voi.
Întrebările sau enunţurile care vor urma au o singură variantă corectă de răspuns.
SUCCES!!!!

1. Cele mai multe puncte de intrare în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa (PN B-V) se găsesc în:
a.     comuna Bărbăteşti
b.     comuna Costeşti
c.      satul Cheia (oraşul Olăneşti)

2. Unul dintre râurile principale din PN B-V nu a săpat chei, spre deosebire de celelalte. Care este acesta?
a.     Bistriţa
b.     Olăneşti
c.      Otăsău

3.  Câmpurile de lapiezuri sunt porţiuni mai mari de calcare, modelate în diferite forme şi dimensiuni, de către:
a.     apă
b.     vânt
c.      retragerea gheţarilor

4. Pentru frumuseţea lor, unele din cele peste 100 de peşteri din PN B-V au fost declarate:
a.     Rezervaţii Naturale
b.     Rezervaţii Ştiinţifice
c.      Rezervaţii Naţionale

5. Cea mai mică altitudine (înălţime) din PN B-V a fost înregistrată la ieşirea din cheile săpate de pârâul:
a.     Cheia
b.     Costeşti
c.     Bistriţa

6. Dintre râurile ce curg prin PN B-V, acela care şi-a săpat unele dintre cele mai adânci şi mai sălbatice chei din ţară este:
a.     Olăneşti
b.     Cheia
          c.      Costeşti 

7. Cea mai rară dintre cele trei specii enumerate mai jos este:
a.     bradul
b.     zada
c.     tisa

8.  Care dintre următoarele păsări este o pasăre mică, pe care o putem întâlni în zonele de chei, unde zboară printre pereţii stâncoşi înalţi?
a.     vânturelul de seară
b.     fluturaşul de stâncă
c.      codobatura de munte

9. Cine îşi sapă labirinturi în pădurile de foioase şi de amestec?
a.     bursucul
b.     pârşul
c.      veveriţa

10. Peştera Liliecilor se găseşte în apropiere de:
a.     Mânăstirea Arnota
b.     Mânăstirea Bistriţa
c.      Mânăstirea Horezu

11. Izvorul Frumos se află lângă:
a.     Schitul Iezer
b.     Schitul Pahomie
c.      Schitul Pătrunsa

12.  Arcada naturală, numită Casa de Piatră, se află în apropiere de:
a.     Schitul Pătrunsa
b.     Schitul Bradu
c.      Schitul Jgheaburi
 
13. Care dintre speciile de mai jos sunt foarte sensibile la modificările calităţii mediului şi de aceea sunt folosite ca indicatori ai gradului de conservare a ecosistemelor?
a.     amfibienii
b.     reptilele mici
c.      peştii

14. Care dintre urmatoarele enunţuri este adevărat?
a.     Masivul Buila-Vânturariţa este un munte cu două feţe: spre sud-est (S-E)poţi privi culmi împădurite, care coboară domol spre satele de la poale, iar la nord-vest (N-V) te va surprinde un abrupt spectaculos, cu stânci prăvălite, acoperite pe alocuri de jnepeni.
b.     Masivul Buila-Vânturariţa este un munte cu două feţe: spre sud-vest (S-V) poţi privi culmi împădurite, care coboară domol spre satele de la poale, iar la nord-est (N-E) te va surprinde un abrupt spectaculos, cu stânci prăvălite, acoperite pe alocuri de jnepeni.
c.      Masivul Buila-Vânturariţa este un munte cu două feţe: spre nord-vest (N-V) poţi privi culmi împădurite, care coboară domol spre satele de la poale, iar la sud-est (S-E) te va surprinde un abrupt spectaculos, cu stânci prăvălite, acoperite pe alocuri de jnepeni.

15. Traseul de ecoturism, desfăşurat între satele Bistriţa şi Pietreni, înconjoară unul dintre cei patru munţi din PN B-V. Acesta se înalţă între râurile Bistriţa şi Costeşti. Este vorba despre:
a.     Muntele Cacova
b.     Muntele Arnota
c.      Muntele Stogu


Eu sper ca au obtinut sau vor obtine multe puncte, iar cei care au avut, in primul rand rabdare pentru itemul 14 si simtul orientarii, merita de la mine cate-o portie mare de prajitura.

Sa va mai scriu ceva, ceva ce m-a bucurat muult de tot: numarul copiilor participanti e cam pe la 400!!!! 

Multumim, doamnelor si domnilor profesori, pentru interes si pentru ca ne-ati creditat cu increderea dumneavoastra si, ca urmare, ati "plecat la drum" alaturi de noi!!

Numai de bine!
un kogayon ca toti ceilalti


P.S. In ultimele post-uri va voi delecta (sper!) cu imaginile Coltului Verde castigator si nu numai. Mi se sopteste-n casca ca ar fi doua scoli castigatoare la sectiunea Coltul Verde (greu de tot cu departajarea!!!) si deci ca vor pleca in drumetie pe traseul de ecoturism elevii a doua scoli, nu doar ai uneia, cum ne-am gandit initial.

Si va voi mai scrie si despre copiii care-au adunat cele mai multe puncte de-a lungul celor patru actiuni (Luna Padurii - Povestile Padurii, Ziua Pamantului, Ziua Pasarilor si Arborilor si Ziua Mediului).